Rhamnogalacturonan-I (RG-I) is een polysacharide met een complexe vertakte structuur. Het is een belangrijke component van pectine dat voorkomt in de celwanden van planten.
AHCC is een extract uit gekweekte schimmeldraden van de shiitakepaddenstoel. AHCC behoort waarschijnlijk tot de natuurlijke biologische response modifiers (BRM).
Astaxanthine is een carotenoïde die wordt gemaakt door plankton, algen en bepaalde planten, schimmels en bacteriën om zich te weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof.
N-acetyl-L-cysteïne (NAC) is de geacetyleerde vorm van L-cysteïne, een zwavelhoudend aminozuur dat het lichaam zelf kan maken uit het aminozuur L-methionine, maar waarvan de synthese onder bepaalde omstandigheden onvoldoende is om in de behoefte te voorzien. Vandaar dat NAC wordt beschouwd als condi ...
Pycnogenol is een krachtige antioxidant en vrije-radicalenvanger, remt ontstekingen en heeft immunomodulerende effecten. Het voedingssupplement is goed voor hart en bloedvaten, mede door het verbeteren van de synthese van NO (stikstofmonoxide) uit het aminozuur arginine.
Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant uit voedsel en bestaat uit acht verwante vitamine E-verbindingen (samen vitamine E-complex): vier tocoferolen (α-, β-, γ- en δ-tocoferol) en vier tocotriënolen (α-, β-, γ- en δ-tocotriënol). Naast antioxidantactiviteit heeft vitamine E invloed ...
In Oost-Azië (Korea, China, Japan) wordt de wortel van Panax ginseng (Chinese/Koreaanse ginseng) al duizenden jaren gebruikt bij uiteenlopende gezondheidsklachten en ziekten, zoals algemene zwakte, koude ledematen, gebrek aan eetlust, hartkloppingen, slapeloosheid, kortademigheid, impotentie, onvruc ...
L-arginine is een semi-essentieel of conditioneel essentieel aminozuur. Volwassenen kunnen arginine zelf maken uit de aminozuren ornithine, glutamine, glutamaat en proline; desondanks draagt de hoeveelheid arginine in voeding aanzienlijk bij aan de totale argininevoorziening.
Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig (voor bijvoorbeeld energieproductie, celdeling en celdifferentiatie) en naar schatting 10% van alle lichaamseiwitten hebben bindingsplaatsen voor zink (veelal voor stabilisering van de eiwitstructuur).
De in vet oplosbare vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Wetenschappers hebben receptoren voor vitamine D aangetroffen in meer dan 30 verschillende typen weefsels en organen, waaronder afweercellen, hersenen, spieren, hart, alvleesklier, schildklier, bijschildklier, thymus, huid (hoorncell ...
Probiotica bevorderen een gezonde microbiële flora in het maagdarmkanaal (intestinaal microbioom). De Wereldgezondheidsorganisatie definieert probiotica (‘voor het leven’) als levende microorganismen die - in voldoende hoeveelheid ingenomen - de gezondheid van de gastheer ten goede komen.
Voldoende inname van de langeketen omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) is belangrijk voor de gezondheid en het voorkomen en/of remmen van uiteenlopende chronische (ontstekings)ziekten waaronder hart- en vaatziekten, allergieën, diabetes type 2, obesitas en depressie.
Co-enzym Q10 is een stof die het lichaam zelf maakt, vooral ten behoeve van de energieproductie in mitochondriën (celorganellen die verantwoordelijk zijn voor de energieproductie) en vanwege zijn antioxidantwerking. Het lichaam wordt zowel door eigen productie als door inname via de voeding voorzien ...
De mens kan zelf geen vitamine C synthetiseren en is voor de vitamine-C-voorziening volledig afhankelijk van de voeding. Vitamine C is wateroplosbaar en komt in het hele lichaam verspreid voor met de hoogste concentratie in de bijnieren en hypofyse.
Co-enzym Q10 wordt in iedere lichaamscel aangetroffen. De vetoplosbare stof wordt ook wel ubichinon genoemd, wat vrij vertaald zoiets betekent als ‘overal aanwezig’. Zonder coenzym Q10 is energievorming in de cel niet mogelijk en sterft de cel. Primair fungeert co-enzym Q10 als co-factor in de oxida ...
Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant uit voedsel en bestaat uit acht aan elkaar verwante vitamine E-verbindingen: vier tocoferolen (alfa, bèta, gamma en delta) en vier tocotriënolen (alfa, bèta, gamma en delta).
Testosteron is essentieel voor de mannelijke seksualiteit, vruchtbaarheid en vitaliteit. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de testikels en prostaat.
AHCC (Active Hexose* Correlated Compound) is binnen de Japanse complementaire en integratieve geneeskunde één van de meest gebruikte nutriënten voor mensen met kanker.
Zink is een essentiële voedingsstof voor de mens. Door het ontbreken van zinkreserves kan een te lage zinkinname binnen enkele weken leiden tot gezondheidsproblemen.
Het essentiële (macro)mineraal magnesium is uitermate belangrijk voor de gezondheid. Magnesium is wat betreft hoeveelheid het vierde mineraal in het lichaam, na calcium, kalium en natrium.
Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit (glycoproteïne) dat in het menselijk lichaam en bij de meeste zoogdieren voorkomt. ‘Lacto’ verwijst naar de bron waarin het als eerste is ontdekt (melk) en ‘ferrine’ naar de eigenschap om vrij ijzer te binden.
Voldoende inname van de langeketen omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) is belangrijk voor de gezondheid en het voorkomen en/of remmen van uiteenlopende chronische (ontstekings)ziekten.
Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) is in 90% van de gevallen het gevolg van een auto-immuunziekte van de schildklier (ziekte van Hashimoto, auto-immuunthyreoïditis).
Dit artikel belicht de werking van de spijsvertering en bespreekt de meest voorkomende spijsverteringsklachten. Daarnaast worden adviezen gegeven over voedingssupplementen die de spijsvertering kunnen verbeteren.
Met het toenemen van de leeftijd krijgen veel mannen te maken met typische mannenkwalen: gezondheidsklachten door afname van de testosteronproductie (waaronder vermoeidheid, depressie, libidodaling, impotentie en afgenomen vruchtbaarheid).